[...] poposiłkowa (ok.10% PPM) + wartość energetyczna treningu (średnio 7kcal/min). PPM=66,4 + 13,7 x należna masa ciała + 6,0 x wzrost(cm) – 6,8 x wiek III. można jeść surowe jaja. Ale po co się tak męczyć przy okazji ryzykując zakażenie choroba pokarmową. Lepiej białko usmażyć czy ugotować zyskując przy okazji smak i wstępną denturację [...]
[...] -rośliny strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca, soi unikamy), szczególnie polecane wegetariankom -quinoa (uwaga, w Polsce droga) -makaron pełnoziarnisty -warzywa surowe lub gotowane (mrożone) w dużej ilości, zielone bez żadnych ograniczeń, ladies unikają warzyw z puszek (konserwowane cukrem), odchudzające się rezygnują z kukurydzy, [...]
jajka surowe to najwieksza pomylka ostatnio sie pytalem jakiego technologa zywnosci i pisal cos o blokowaniu czegos innego nie chce mi sie szukac tego dokladnie, ale w kazdym razie nie jest to dobra mysl... gogotwane najlepsze a co do drugiej czesci: w 100g calego jajka okolo 14g bialka i nie pamietam ile tluszczy w 100 bialka jaja 10 albo 12 g [...]
Tak, znacząco upośledza ona wchłanianie biotyny (witamina B7). Mówiąc prosto organizm ma duże problemy z trawieniem surowego jaja. Musi tak czy siak denaturyzować, czyli to co się dzieję w czasie obróbki termicznej. Osobiście uważam, że najlepsza postać to jajecznica taka "Luźna" niewysmażona lub gotowanie na "pół miękko". Czytałem, i jest w tym [...]
[...] Następnie dodajemy 4 łyżki granulowanego - odtłuszczonego mleka. Potem trochę przegotowanej wody i mieszamy to dobrze mikserem. Po dokładnym wymieszaniu dodajemy 3 jajka (surowe) i 2 łyżki stołowe (płaskie) kakao, 3 łyżki stołowe (czubate) płatków owsianych a, na koniec 50 g. sera białego i to wszystko mieszamy dokładnie mikserem. [...]
Surowe jajka zawierają awidynę, która wiążąc biotynę powoduje jej zahamowanie wchłaniania. Dodatkowo jajko surowe jest mniej podatne na hydrolizę enzymatyczną niż białka po obróbce termicznej. Dochodzi również ryzyko salmonelli.
[...] -rośliny strączkowe (soczewica, fasola, ciecierzyca, soi unikamy), szczególnie polecane wegetariankom -quinoa (uwaga, w Polsce droga) -makaron pełnoziarnisty -warzywa surowe lub gotowane (mrożone) w dużej ilości, zielone bez żadnych ograniczeń, ladies unikają warzyw z puszek (konserwowane cukrem), odchudzające się rezygnują z kukurydzy, [...]
[...] tu może ktoś ma lepszą wiedzę ode mnie. Sama jadam takie kompozycje i mi nie szkodzą, dopóki przez to nie wychodzę poza sensowny dzienny poziom kalorii... Dobrze, by w każdym posiłku było trochę tłuszczu, bo bez jego obecności nie wchłaniają się dobrze witaminy z pozostałych pokarmów. Szczególnie warzywa surowe i gotowane "lubią" tłuszcz.
[...] 1g tłuszczu to ~9kcal, 1g węgli lub białka to ~4kcal, wyliczanie dziennego zapotrzebowania itd itp Kuba - wartość energetyczna BWT to nie jest "teoria makroskładników" tylko surowe dane płynące z badań laboratoryjnych. A z danymi się nie dyskutuje, tylko się je interpretuje. Tu nie ma miejsca na "wierzę - nie wierzę" :-) Co do "teorii [...]
[...] jajek są jajka po wiedeńsku. Jednak w ich przygotowaniu warto zwrócić uwagę na źródło, z którego pochodzą, ponieważ zgodnie przepisem żółtko winno być półpłynne i niemal surowe, jedynie lekko podgrzane. Najlepiej więc, aby jajka pochodziły z pewnego i bezpiecznego źródła. Zdecydowanie powinny być świeże" Będzie potrzebne: 2 jajka trochę masła [...]
[...] bo włókna obkręcają się wokoł nożyka i trzeba być ostroznym zeby nie spalić blendera). 5. Zmieszałem zblendowaną kurę z jajkami i bułką , dodałem bułkę tartą (30g ) 2 jajka surowe i przyprawy , zblendowałem całość a potem wymieszałem dłońmi całość. 6. Wsypałem do miski bulkę tartą 70g 7. uformowałem kotleciki , obtaczałem w bułce i na patelnie [...]
Seba, surowe owoce i warzywa - tak, ziemniaki w zupie absolutnie nie, musli możesz jeżeli robisz sam z dozwolonych produktów (przepis gdzieś wyżej). Herbatki tak tylko nie cukier on ci psuje całą dietę (polecam fruktozę, dozwolona i dobra) miód - nie. Ale tak jak zauważyła Róża w twoim jedzeniu brakuje białka, musisz jeść więcej jogurtów [...]
warzywa - glownie zielone, wysokoblonnikowe surowe najlepsze, do wyboru kapusta we wszelkiej formie (gotowana tez ok), salata, brokuly, kalafiory, ogorki, seler, marchew, pomidor... rozne kombinacje ile orzechow- po prostu tyle, aby zmiescilo sie w bilansie aha, jesli chodzi o makroskladniki- przeliczaj je tak: 2g bialka na kg masy ciala, 150-200g [...]
[...] m.in. za odpornosc. awidyna pod wplywem wysokiej temperatury ulega zniszczeniu. niszczy ja rowniez tlen wprowadzony wraz z powietrzem podczas ubijania bialek. dodatkowo surowe bialko jest gorzej strawne. Tutaj Artykuł --> http://home.arcor.de/rms_pl/awidyna/awidyna.html Nie ma w przyrodzie drugiego bardziej doskonałego surowca spożywczego [...]
Gotowane jaja czy smazone nie traca swoich wartosci odzywczych jakie posiada surowe? --> dodam oliwy do ognia- cale jajka posiadaja 11g bialka, samo bialko okolo 10g, glupi by sie domyslil ze ta ilosc czystego bialka nie wazy 4g:p Ps. z tabeli kalorycznych mam wyraznie napisane sredniej wielkosci jajo ma tyle ile podalem bialek, wiec troche [...]
[...] się Wklejam poniżej tabelę współczynnika strawności niektórych pokarmów. Powinna ona was zainteresować gdyż kilka razy było pytanie "jak przyswaja się np. jajko surowe" . Nie ma tu oczywiście wszystkich produktów tylko pobieżnie ale myślę że to rozjaśni trochę sytuację. JAK BADANA JEST STRAWNOŚĆ POSZCZEGÓLNYCH PRODUKTÓW? [...]
[...] powtarzac tych samych produktow w ciagu dnia wyjatkiem sa: ziemniaki, maslo, mleko - w ciagu tygodnia nie powinny powtorzyc sie te same potrawy - przy obiedzie powinny wystapic dwa rodzaje wazyw w tym przynajmniej jedno surowe Reszte informacji znajdziesz w kazdych tabelach zywiniowych. Damian Bartnicki zapasy, zapasy, bjj, bjj,..............
własnie jem to zachacze o temat surowe od razu odrzuc sam walilem bialko z jaj do koktajli własnej roboty ale nie ma co prowokować losu wiec odrzuciłem tą koncepcję, teraz szamam tak (oczywiście jajecznica), rano: 5 jaj (3 całe + 2 białka), kolacja: (2 całe + 3 białka) co wychodzi 10 dziennie wiec troche mnie to wychodzi i jakos cholesterol nie [...]